DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM


Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki.
Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree.
Wyszło mi 14 babeczek.





SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki dyniowej przyprawy

WYKONANIE:
  1. ubijam jajka z cukrem, dodaję olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy
  2.  łączę suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni
  3. przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką
  4.  gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam
  5.  nakładam ciasto do foremek
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach.


SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ:
  • 3/4 szklanki dyniowego puree
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

    WYKONANIE:
    1. galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody
    2. gdy ostygnie mieszam z dyniowym puree, odstawiam do lodówki
    W babeczkach wycinam łyżeczką otwory i napełniam je galaretką.




    KREM DYNIOWY:
    • 400 ml. śmietanki 30% ( przed użyciem wykładam ją na 30 minut do zamrażarki)
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1/2 szklanki dyniowego puree
    WYKONANIE:
    1.  ubijam śmietankę na sztywny krem, 
    2.  dodaję cukier puder i chwilę mieszam
    3. dodaję dyniowe puree, mieszam na najniższych obrotach do połączenia składników.
    Jeśli krem jest zbyt rzadki wkladam do lodówki.

    Dekoruję babeczki.



    SMACZNEGO!


    Komentarze

    Popularne posty

    Polub mnie na Facebook
    Obserwuj mnie na Instagramie
    mytastepol.com
    Przepisy kulinarne
    Serwis kulinarny - Katalog Smaków