DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM
Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki.
Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree.
Wyszło mi 14 babeczek.
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki dyniowej przyprawy
WYKONANIE:
- ubijam jajka z cukrem, dodaję olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy
- łączę suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni
- przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką
- gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam
- nakładam ciasto do foremek
Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach.
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ:
- 3/4 szklanki dyniowego puree
- 3/4 szklanki wody
- 1 galaretka pomarańczowa
WYKONANIE:
- galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody
- gdy ostygnie mieszam z dyniowym puree, odstawiam do lodówki
W babeczkach wycinam łyżeczką otwory i napełniam je galaretką.
KREM DYNIOWY:
- 400 ml. śmietanki 30% ( przed użyciem wykładam ją na 30 minut do zamrażarki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki dyniowego puree
WYKONANIE:
- ubijam śmietankę na sztywny krem,
- dodaję cukier puder i chwilę mieszam
- dodaję dyniowe puree, mieszam na najniższych obrotach do połączenia składników.
Jeśli krem jest zbyt rzadki wkladam do lodówki.
Dekoruję babeczki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz