SERNIK BEZCUKROWY, SŁODZONY MIODEM NA KAKAOWYM SPODZIE A'LA BROWNIE Z POLEWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY
Klasyczny sernik w nowoczesnym wydaniu, czyli bezcukrowa słodycz, której wykonanie zajmie nam mało czasu i nie zniechęci nas skomplikowanymi czynnościami.
Sernik nie należy do tych z gatunku " leciutkich jak chmurka" jest zwarty i wilgotny, jego wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy tylko do ich połączenia, dzięki temu nie jest nazbyt napowietrzony, więc nam nie opadnie.
Czekoladowy spód zrobiłam na wzór brownie, ale troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym.
Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym.
Idealna propozycja na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
WYKONANIE:
- roztapiam olej kokosowy
- włączam piekarnik na 180 stopni
- miksuję jajka z miodem, dolewam ostudzony olej kokosowy chwilę miksuję
- dodaję mąkę i kakao, mieszam łyżką
- wylewam na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę
- piekę ok. 18 minut , w tym czasie przygotowuję ser
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg sera( ja użyłam wiaderkowego)
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- rodzynki 0,5 - 1 szklanka ( jak kto woli)
WYKONANIE:
- ser, jajka, miód i ekstrakt umieszczam w misce, miksuję do połączenia składników
- dodaję mąkę i przez chwilę miksuję
- dodaje rodzynki, mieszam łyżką, wylewam na podpieczony spód
- wkładam do nagrzanego piekarnika ( po pieczeniu spodu) i obniżam temperaturę do 160 stopni
- piekę godzinę i 15 minut w 160 stopniach, zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz