PRZELICZNIKI


Hej, zacznę od garści przydatnych informacji.
Tak, da się bez tej wiedzy żyć i funkcjonować i nawet tworzyć wspaniałe wypieki (w końcu ja też dość długo trwałam w nieświadomości, że szklanka mąki to nie jest 250 gramów), ale dlaczego nie ułatwić sobie pracy?



PRODUKT

SZKLANKA -250 ml
ŁYŻKA – 15ml
ŁYŻECZKA – 5 ml
Mąka  pszenna (typ 550)
170 g
10 g
3 g
Mąka ziemniaczana
200 g
10 g
3 g
Cukier
220 g
15 g
5g
Cukier puder
170 g
12 g
4 g
Kakao
130 g
8 g
3 g
Kasza manna
180 g
15 g

Wiórki kokosowe
115 g
8 g

Płatki owsiane
120 g
6 g

Ryż
220 g
15 g

Proszek do pieczenia

10 g
3 g
Mak
160 g
10 g
3 g
Śmietana kremówka  30%
270 g
16 g
3 g
Śmietana 18%
230 g
12 g
4 g
Olej
230 g
14 g
5 g
Mleko
250 g
15 g
5 g
Woda
250 g
15 g
5 g
Miód
360 g
22 g


Jajko (średniej wielkości) = 50g
Drożdże suszone 5g   =  10g drożdży świeżych
Masło-  kostka to 200g
Margaryna - 250 g
Osełka - 300 g

Do dzieła !





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków