BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT




Zapraszam na szybkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki napchane pysznymi, słodziutkimi truskawkami.
Prostota ich jest wręcz cudowna - mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, dodajemy pokrojone truskawy -  i gotowe.

Są zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy.
Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek
( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców.
Smacznego!




SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki ksylitolu, lub cukru kokosowego
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek

WYKONANIE:
  1. przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
  2. dodaję do mąki truskawki 
  3. w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem, dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy
  4. do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam
  5. nakładam ciasto do papilotek

Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach C.     




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków