MIODOWO - KOKOSOWA JAGLANKA Z TRUSKAWKOWYM SOSEM
I ja również poddałam się fenomenowi kaszy jaglanej, pomijając jej wszystkie zdrowotne zalety i to jaki wpływ ma na nasz organizm, ja ją po prostu uwielbiam!
Zawsze na słodko, gotowaną na mleku z wiórkami kokosowymi, zblendowaną na pudding, osłodzoną miodem.
Jaglanka chętnie współgra z różnymi dodatkami, najczęściej polewam ją sosem z truskawek, których kwaskowatość apetycznie komponuje się z jej słodyczą, najlepiej smakuje mi schłodzona, tworzy idealny posiłek na letnie dni.
Powtórzę się - UWIELBIAM!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 200 g kaszy jaglanej
- miód ok 4-5 łyżek, to zależy od naszych upodobań
WYKONANIE:
- kaszę kilkakrotnie przepłukuję na sicie - dzięki temu unikniemy charakterystycznej goryczki
- gotuję mleko z wiórkami kokosowymi
- wsypuję do gotującego się mleka kaszę i gotuję na małym ogniu ok. 25 minut, jaglanka powinna być gęsta
- gdy kasza przestygnie blenduję ją z miodem
SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY:
- ok 0,5 kg truskawek
- miód ok 2-3 łyżki
WYKONANIE:
- truskawki kroimy w ćwiarteczki i dusimy na patelni, aż puszczą sok
- gdy przestygną dosładzamy je miodem
- nakładamy jaglaneczkę i polewamy sosem, najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzona.
Komentarze
Prześlij komentarz