BISZKOPTOWE BABECZKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I TRUSKAWKOWYM SOSEM




Cudowne, puszyste, delikatne, biszkoptowe babeczki nadziane truskawkami, ozdobione kremem na bazie białej czekolady i jogurtu, polane kwaskowatym truskawkowym sosem.
Idealne mini torciki.






SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej


PRZYGOTOWANIE:

  1. włączam piekarnik na 160 stopni C.
  2. białka ubijam, pod koniec dodaję partiami cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku
  3. dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką.
  4. ciasto przekładam do papilotek, 
  5. do każde babeczki wkładam po jednej truskawce pokrojonej w ćwiarteczki.


Piekę 15 minut w 160 stopni C.





SKŁADNIKI NA KREM:

  • tabliczka białej czekolady
  • 400 g. jogurtu greckiego ( dzień wcześniej przelewam go na sito wyłożone ręcznikiem papierowym)


PRZYGOTOWANIE:

  1. czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
  2. miksuję odsączony jogurt i dolewam powoli przestudzoną czekoladę
  3. gdy krem jest za rzadki wkładam na ok. 15 minut do lodówki.




SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY:

  • ok. 500g. truskawek
  • 4- 5 łyżek cukru trzcinowego


PRZYGOTOWANIE:

  1. cukier wsypuję na suchą patelnię i chwilę smażę
  2. dorzucam pokrojone w plasterki truskawki
  3. smażę do zredukowania soku z truskawek
  4. ostudzonym sosem polewam babeczki

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków