Ananas z cukinii



Słodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa.
Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę.
A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję  cytrynowy dżemik z cukinii.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg. cukinii
  • 3/4 litra wody
  • 2 cytryny - sok i otarta skórka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 goździki
  • 0,5 kg. cukru

WYKONANIE:
  1. cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę
  2. zagotowuję wodę z sokiem i skórką z cytryny i gorącą zalewam cukinię
  3. odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień
  4. następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję
  5. do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut
  6. cukinię wraz z zalewą przekładam do słoików
  7. pasteryzuję w piekarniku- 150 stopni.    ok.20 minut.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków