Ananas z cukinii
Słodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa.
Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę.
A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg. cukinii
- 3/4 litra wody
- 2 cytryny - sok i otarta skórka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 4 goździki
- 0,5 kg. cukru
WYKONANIE:
- cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę
- zagotowuję wodę z sokiem i skórką z cytryny i gorącą zalewam cukinię
- odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień
- następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję
- do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut
- cukinię wraz z zalewą przekładam do słoików
- pasteryzuję w piekarniku- 150 stopni. ok.20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz