DŻEM ( GALARETKA) Z CUKINII
Szukając pomysłów na zamknięcie cukinii w słoiczku i cieszeniu sie jej smakiem i właściwościami zimą, natknęłam się na dwa bardzo ciekawe przepisy:
Cukinia w smaku przypominająca ananasa,
oraz dżemik a właściwie galaretkę.
Jest ona łatwa i dość szybka w wykonaniu, idealna do gofrów , naleśników, babeczek, a także do przekładania tortów.
Zielony dżem uzyskałam dosypując galaretkę o smaku kiwi.
Z podanych składników wypełniłam 6 małych (200g.) słoiczków.
SKŁADNIKI:
- 4 kg cukinii
- 1 szklanka cukru
- Sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 3 galaretki cytrynowe
WYKONANIE:
- cukinię obieram, wykrawam ziarenka i ścieram na tarce o drobnych oczkach
- gotuję dolewając pół szklanki wody, (ok 40-50 minut)
- cukinię blenduję, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryn
- gotuję ok. 20 minut
- dosypuję galaretki, i ciągle mieszając gotuję ok. 15 minut
- przelewam do wyparzonych słoiczków
- pasteryzuję w piekarniku (150 stopni - ok 20 minut).
Komentarze
Prześlij komentarz