BABECZKI Z PUREE DYNIOWYM, Z KREMOWYM SERKIEM I SOSEM DYNIOWYM
Bezcukrowe muffinki, wilgotne i bardzo aromatyczne do ich wykonania użyłam dyniowego puree, jak je przygotować opisałam tutaj, oraz przyprawy dyniowej, której opis umieściłam tutaj, przyprawę można zastąpić cynamonem.
Babeczki ozdobiłam białym serem zblendowanym z wiórkami kokosowymi i osłodzonym miodem.
Uwieńczeniem wypieku był bardzo łatwy w wykonaniu dyniowy sos - pokrojoną w kosteczkę dynię karmelizowałam przez chwilę w miodzie i jeszcze ciepłą polałam babeczki.
BABECZKI SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy dyniowej
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki jogurtu
- 1/2 kostki masła( w tamperaturze pokojowej)
- 3/4. - 1 szklanka miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
WYKONANIE:
- miksuję masło, gdy będzie puszyste dodaję jajka, jogurt, miód, ekstrakt z wanilii i dynie
- w drugiej misce łączę mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą dyniową
- dosypuję suche składniki do mokrych, delikatnie mieszam i przekładam do papilotek
Piekę ok. 25 minut w 180 stopniach.
KREMOWY SEREK:
- 250 g. twrogu białego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
- wrzucam do blendera wszystkie składniki, blenduję do uzyskania kremowej konsystencji.
- nakładam łyżką na babeczki
SOS DYNIOWY ( KARMELIZOWANA DYNIA):
- 1/2 pokrojonej w małą kosteczkę dyni
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE:
- miód podgrzewam chwilę na patelni (do momentu, aż będzie płynny)
- wrzucam do niego dynię i smażę ok 1 minuty
- jeszcze ciepłym polewam babeczki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz