BABECZKI OWSIANO-KAKAOWE Z ORZECHOWO-DAKTYLOWYM KREMEM
Czekoladowe babeczki, pyszne, odpowiednio wilgotne a zarazem puszyste, wykonane są z płatków owsianych, osłodzone miodem i daktylami.
Jeśli to Cię nie przekonuje, to pomyśl o cudownym orzechowym kremie powstałym z daktylowej pianki wymieszanej z masłem orzechowym.
Idealne rozwiązanie dla wszystkich fanów zdrowych słodyczy.
Babeczki robi się ekspresowo, zresztą całą robotę wykonuje za nas blender.
Nam pozostaje tylko udekorować te małe cudeńka, by potem, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, delektować się nimi przy kubku pysznej kawy...
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki miodu
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 20 suszonych daktyli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
WYKONANIE:
- zalewam daktyle wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 20 minut
- nastawiam piekarnik na 180 stopni C
- blenduję płatki owsiane
- blenduję daktyle, tak by powstała papka, dodaję miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników
- dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao
- włączam jeszcze na chwilę blender
- nakładam ciasto do foremek
Piekę 30 minut w 180 stopniach C.
KREM DAKTYLOWO-ORZECHOWY
SKŁADNIKI:
- ok. 40 sztuk suszonych daktyli
- 5 łyżek masła orzechowego
- ok.10 łyżek wody z daktyli
WYKONANIE
- daktyle zalewam wrzątkiem, na 30 minut -tak, aby były cale zakryte
- daktyle blenduję do powstania papki
- dodaję masło orzechowe i stopniowo wodę z daktyli
Z babeczek wycinam środki przekładam do nich krem, resztkę kremu rozsmarowuje na ich wierzchu.
Babeczki ozdabiam pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz