SEZAMOWE PRALINY - DOMOWA CHAŁWA Z DWÓCH SKLADNIKÓW
Każdy wielbiciel chałwy nie przejdzie wobec tych słodkich kuleczek obojętnie.
I nie tylko ich smak jest wart uwagi, ale też prostota wykonania, bo potrzebujemy tylko dwóch składników a większość pracy załatwia za nas blender,
ot cała robota...
No i jeszcze trzeba uturlać kuleczki, choć jest opcja dla leniuszków, można wyłożyć keksówkę
folią spożywczą, na niej umieścić masę, a po schłodzeniu pokroić w batoniki,
więc co wybierasz...?
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki sezamu
- 2-3 łyżki miodu
WYKONANIE:
- sezam prażę na suchej patelni pilnując, aby się nie przypalił, powinien być lekko złocisty
- gdy ziarna przestygną blenduję je bardzo dokładnie, aż zaczną przypominać masełko
- dodaję stopniowo miód ciągle mieszając (blendując)
- z masy lepię kulki, lub wykładam ją do foremki
- pralinki powinny poleżeć w lodówce minimum pół godziny.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz