MLECZNA KANAPKA, CZYLI KAKAOWY BISZKOPCIK PRZEŁOŻONY DELIKATNYM SERKIEM

DOMOWE KINDER DELICE ZDROWE KINDER DELICE ZDROWE SŁODYCZE DO SZKOŁY


Tej kanapki, uwielbianej przez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać.
 Nie jest nam również - matkom stojącym na straży dobrego jedzenia wpadającego do brzuszków naszych ukochanych stworzonek - obca moc reklamy, wyskakująca spomiędzy ulubionych bajek i wciskająca się w główki tych właśnie istot, powodująca jękliwe okrzyki "kup mi".
Dlatego rozkręciłam własną fabrykę Kinder, w wyniku czego, przedstawiam Wam zdrowszą wersję tego batonika, wersję w której ograniczyłam cukier, bo na całe ciasto to tylko 2 łyżki, dodane do delikatnego kakaowego biszkopcika, którego przełożyłam osłodzonym miodem, naturalnym serkiem. Zwarta, a jednocześnie mięciutka, fajna mleczna kanapka, którą śmiało można wpakować do szkolnego lunch boxa.



DOMOWE KINDER DELICE ZDROWE KINDER DELICE ZDROWE SŁODYCZE DO SZKOŁY


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka ( oddzielam białka od żółtek)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru ( lub innego zdrowszego słodzidła)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
  1. nagrzewam piekarnik na 180 stopni
  2.  wbijam do miski 4 żółtka, dodaję miód, mleko,  olej i cukier, mieszam 
  3. następnie do tej miski przesiewam mąkę z kakao i sodę, mieszam do połączenia
  4. osobno ubijam białka, gdy są sztywne przekładam do masy i delikatnie mieszam łyżką
  5. ciasto przelewam do blachy i od razu wkładam do piekarnika
  6. piekę 15 - 20 minut w 180 stopniach

UWAGI:

  • prostokątną blachę o wymiarach  34/22cm  wykładam papierem do pieczenia tylko spód - boki pozostawiam nieprzykryte
  • po upieczeniu blachę upuszczam na podłogę z wysokości kolan i pozostawiam w uchylonym piekarniku do ostygnięcia



SKŁADNIKI NA SEREK:

  • 400 g. serka twarogowego ( użyłam tu serka President)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
  1. w miseczce umieszczam żelatynę, zalewam wodą, mieszam i pozostawiam do napęcznienia
  2. w tym czasie mieszam serek z miodem
  3. napęczniałą żelatynę podgrzewam parę sekund (u mnie wystarczy 3-4 ) w mikrofalówce do momentu aż będzie płynna, ale nie gorąca
  4. do żelatyny dodaję łyżkę serka, dokładnie mieszam, przelewam do serka i miksuję, aby składniki się połączyły.
  5. wkładam do lodówki, by masa stężała



ZŁOŻENIE:

  1. biszkopt w blaszce przekrawam na pół, wykładam tężejący serek i przykrywam drugą połówką, zostawiam w lodówce, najlepiej na noc

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków