BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT
Zapraszam na szybkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki napchane pysznymi, słodziutkimi truskawkami.
Prostota ich jest wręcz cudowna - mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, dodajemy pokrojone truskawy - i gotowe.
Są zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy.
Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek
( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki ksylitolu, lub cukru kokosowego
- 3 duże jajka
- 0,5 szklanki jogurtu
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
WYKONANIE:
- przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- dodaję do mąki truskawki
- w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem, dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy
- do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam
- nakładam ciasto do papilotek
Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz