FIT SERNICZKI JOGURTOWO-KOKOSOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA OWSIANYM SPODZIE
Zatem przedstawiam kokosowe mini serniczki na bazie jogurtu greckiego, najeżone słodkimi, aromatycznymi truskawkami, na zdrowym owsiano- kokosowym spodzie, zwieńczone lekkim, orzeźwiającym truskawkowym musem.
Lekko, smacznie i najważniejsze bez grama cukru, idealny fit deserek.
Smacznego!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- blenduję płatki owsiane z wiórkami kokosowymi
- dodaje miód i rozpuszczony olej kokosowy
- blenduję chwilę, nakładam do papilotek ( najlepiej silikonowych),
- zostawiam w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut ( w tym czasie zmiękną składniki)
- wkładam do lodówki
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
- 800 g. jogurtu greckiego (dzień wcześniej wykładam go na sito, na ręczniku papierowym i schładzam w lodówce)
- 4 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szklanka truskawek - pokrojonych w kosteczkę
WYKONANIE:
- żelatynę mieszam z wodą, zostawiam do napęcznienia
- podgrzewam żelatynę do momentu rozpuszczenia, nie może się zagotować
- miksuje jogurt (bez odsączonej serwatki) , dodaje wiórki i miód
- do przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę jogurtu, mieszam, potem dwie i gdy wymieszają się dokładnie składniki dodaję masę do jogurtu
- miksuje chwilę, dodaje truskawki i wykładam do papilotek
MUS TRUSKAWKOWY:
- ok 20 dag. truskawek
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody
WYKONANIE:
- mieszam żelatynę z wodą, zostawiam do napęcznienia
- gdy napęcznieje podgrzewam do rozpuszczenia
- blenduję truskawki
- dolewam miód i żelatynę, nakładam do papilotek
Wkładam serniczki do lodówki
na ok 2-3 godz.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz