BISZKOPTOWE BABECZKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I TRUSKAWKOWYM SOSEM
Idealne mini torciki.
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- włączam piekarnik na 160 stopni C.
- białka ubijam, pod koniec dodaję partiami cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku
- dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką.
- ciasto przekładam do papilotek,
- do każde babeczki wkładam po jednej truskawce pokrojonej w ćwiarteczki.
Piekę 15 minut w 160 stopni C.
SKŁADNIKI NA KREM:
- tabliczka białej czekolady
- 400 g. jogurtu greckiego ( dzień wcześniej przelewam go na sito wyłożone ręcznikiem papierowym)
PRZYGOTOWANIE:
- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
- miksuję odsączony jogurt i dolewam powoli przestudzoną czekoladę
- gdy krem jest za rzadki wkładam na ok. 15 minut do lodówki.
SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY:
- ok. 500g. truskawek
- 4- 5 łyżek cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
- cukier wsypuję na suchą patelnię i chwilę smażę
- dorzucam pokrojone w plasterki truskawki
- smażę do zredukowania soku z truskawek
- ostudzonym sosem polewam babeczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz