MAŚLANKOWE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Mięciutkie, wilgotne, wręcz uginajace się od nadmiaru śliwek maślane babeczki.
W parze ze słodką, chrupiącą kruszonką, którą są sowicie obsypane tworzą cudowną kompozycję, wprost idealną
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 50 g. masła
WYKONANIE:
- łączę mąkę z cukrem
- dodaję masło, rozcieram palcami do uzyskania sypkiej konsystencji
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie szklanki mąki
- śliwki ok 0.5 kg
WYKONANIE:
- śliwki kroję w cienkie paseczki
- włączam piekarnik na 180 stopni
- jajka miksuję z cukrem
- dodaję maślankę, olej , ekstrakt z wanilii, sól i miksuję do połączenia składników
- do miski dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam wszystko łyżką
- dodaję śliwki, delikatnie mieszam i nakładam do foremek
Komentarze
Prześlij komentarz