DOMOWE ŻELKI Z TRUSKAWEK
Mój syn jest prawdziwym żelkożercą, mógłby jeść je garściami i zawsze da się przekupić za paczkę tych gumowatych cukierków, ale każdy dobrze wie, ile tam jest różnych złych składników, których nazwy nieraz ciężko jest nam wymówić.
I tak właśnie serwuje mu samodzielnie wykonane żelki, do których używam soku, lub zblendowanych owoców, u mnie zwykle są to ukochane przez nas truskawki, cała miksturę zagęszczam żelatyną, a smak żelków podkręcam miodem i cytryną.
I wszystko.
SKŁADNIKI:
- 250g. truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- miód ( ilość zależy od słodyczy truskawek)
- cytryna
WYKONANIE:
- blenduję truskawki, słodzę miodem i dodaję sok z cytryny
- do miseczki wsypuje żelatynę i dodaję 3 łyżki płynnych truskawek, pozostawiam na ok 5 minut do napęcznienia
- podgrzewam przez chwilę żelatynę w mikrofalówce ( do momentu aż się rozpuści) nie może się zagotować!
- do rozpuszczonej żelatyny dodaję dwie łyżki zblendowanych truskawek i mieszam do połączenia, następnie wlewam do miski z pozostałym musem i blenduję wszystko przez chwilę
- rozlewam do silikonowych foremek i wkładam na minimum godzinę do lodówki
Komentarze
Prześlij komentarz