SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Nie piekłam dotąd ciast drożdżowych, zniechęcało mnie mozolne wyrabianie i czas wyczekiwania na jego wyrośnięcie.
Dlatego skusił mnie przepis Ani z bloga Zjem Cię, dzięki któremu w godzinkę miałam gotowego, pachnącego, puszystego drożdżowca.
Do ciasta dodałam rabarbar i obsypałam go cudowną kruszonką.
Idealna propozycja do niedzielnej kawy.
Użyłam blachy 28x24 cm.
RABARBAR:
4-5 gałązek, pokroiłam i zasypałam cukrem (1 łyżka)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 i 1/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 białko (żółtko do kruszonki)
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
WYKONANIE:
- w garnuszku podgrzałam mleko z cukrem, do ciepłego (nie gorącego) dodałam pokruszone drożdże, dokładnie wymieszałam
- jajko i białko ubiłam na puch, dodałam mąkę i mleko z drożdżami, wymieszałam i dodałam masło
- ciasto wyrabiałam ręką , do momentu, gdy zaczęło odchodzić od reki
- przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia
KRUSZONKA:
- 1 żółtko
- 1/2 kostki masła (zimnego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
WYKONANIE:
- wszystkie składniki umieściłam w misce i połączyłam rozcierając delikatnie palcami
- na ciasto wyłożyłam rabarbar i posypałam kruszonką
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i od razu podkręciłam na 200 stopni.
Piekłam 25 minut, grzanie góra- dół.
Komentarze
Prześlij komentarz