KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA
Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka, o których smaku decyduje jakość masła. Wyrabianie ciasta zajmie nam chwilę, a do wykrawania różnych kształtów możemy zatrudnić nasze dzieciaki, mnóstwo zabawy i wiele chwil spędzonych razem.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- skorka otarta z jednej pomarańczy
PRZEPIS:
- siekam zimne masło, dodaje do niego mąkę i szybko rozcieram palcami, aż powstaną grudki
- dodaje resztę składników i zagniatam jednolite ciasto
- ciasto dzielę na pół i owinięte w folią spożywczą wkładam do lodówki na około jedną godzinę
- rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około 0,5 cm.
- wycinam kształty
Piekę ciasteczka w 180 stopniach C. 12-15 minut, aż się lekko zezłocą.
LUKIER
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek ciepłej wody
Do przesianego cukru pudru stopniowo dolewam ciepłą wodę.
Farbuję barwnikami spożywczymi
Komentarze
Prześlij komentarz