MAZUREK KAJMAKOWO - CZEKOLADOWY
Nie jestem fanką mazurków, które możemy dostać w naszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia.
Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich.
Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
- przesiewam mąkę, wykładam na nią masło i siekam, rozcieram w palcach, aż powstaną grudki
- dodaję resztę składników i szybko zagniatamy jednolite ciasto
- wkładam na minimum godzinę do lodówki
- rozwałkowuję na ok 0,5 cm.
- formuję kształt jajek, można też zrobić dwa, trzy większe blaty
- piekę ok. 8 minut - 180 stopni C.
SKŁADNIKI NA ROZETKĘ:
- 150g masła
- 0,5szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek zmielonych migdałów
- masło miksuję z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa
- dodaję stopniowo jajka
- cały czas miksując dodaję mąkę i migdały
Piekę ok. 15 minut w 180 stopniach do złotego koloru.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych w karmelu
- puszka masy krówkowej
- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
- gdy przestygnie odkładam trochę do ozdoby, resztę mieszam z orzechami i wykładam na mazurki
- następnie smaruję lekko podgrzaną masą krówkwą
- ozdabiam czekoladą i płatkami migdałowymi
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz