WIELKANOCNE MARCHEWKOWE BABECZKI
Chyba nie przesadzę stwierdzając, że są to moje ulubione babeczki, to właśnie od nich zaczęła się moja miłość do wciskania ciasta w malutkie papierowe papilotki.
Szybkie w wykonaniu, puszyste, wilgotne, leciutkie babeczki ozdobione kremem z białej czekolady i serka białego.
Polecam spróbować!!
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 2 szklanki tartej marchewki ( na drobnych oczkach)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki oleju
- 3 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- tabliczka czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
- nagrzewam piekarnik na 180 stopni C.
- mieszam trzepaczką olej, cukier, jajka, dodaję marchewkę
- mieszam mąkę z sodą
- dosypuję mąkę do ciasta
- dosypuję pokrojoną czekoladę i rodzynki
piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI NA KREM:
- dwie tabliczki białej czekolady
- serek twarogowy np. Mój ulubiony
PRZYGOTOWANIE:
- czekolade rozpuszczam w kąpieli wodnej
- serek miksuję i cienkim strumieniem dolewam do niego przestudzoną czekoladę
- chwile miksuję i można już dekorować babeczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz