BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ
Cukiniowe babeczki - orzeźwiające cytrynowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach i wyjątkowo zaskakujące- a to w kuchni lubię najbardziej.
Jak to z babeczkami bywa są szybkie i proste w wykonaniu, więc warto je spróbować.
Równie fajnym pomysłem są
czekoladowo- cukiniowe babeczki.
SKŁADNIKI:
- 1 i 0,5 szklanki mąki
- 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 duże jaja
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki jogurtu, śmietany
- 2 cytryny - sok i otarta skórka
- 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
- 0,5 tabliczki białej czekolady
WYKONANIE:
- nastawiam piekarnik na 180 stopni
- trzepaczką ubijam jajka z cukrem, dolewam roztopione masło, jogurt, sok i skórkę z cytryny
- dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko łyżką
- dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę
- wypełniam foremki
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
LUKIER:
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru
Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru.
Polewam babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz