BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ


Wilgotne cytrynowe babeczki z cukinią


Cukiniowe babeczki - orzeźwiające cytrynowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach i wyjątkowo zaskakujące- a to w kuchni lubię najbardziej.

Jak to z babeczkami bywa są szybkie i proste w wykonaniu, więc warto je spróbować.
Równie fajnym pomysłem są
czekoladowo- cukiniowe babeczki.



Wilgotne cytrynowe babeczki z cukinią


SKŁADNIKI:

  • 1 i 0,5 szklanki mąki
  • 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu, śmietany
  • 2 cytryny -  sok i otarta skórka
  • 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
  • 0,5 tabliczki białej czekolady


WYKONANIE:

  1. nastawiam piekarnik na 180 stopni
  2. trzepaczką ubijam jajka z cukrem, dolewam roztopione masło, jogurt, sok i skórkę z cytryny
  3. dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko łyżką
  4. dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę
  5. wypełniam foremki
Piekę 20 minut w 180 stopniach.








LUKIER:

  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru

Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru.
Polewam babeczki.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków