BABECZKI CZEKOLADOWO - CUKINIOWE Z KAKAOWĄ KRUSZONKĄ
Cudowne, puszyste brownie z kawałkami czekolady, posypane kakaową kruszonką, idealne dla wszystkich wielbicieli nieoczywistych połączeń i eksperymentow kulinarnych.
Dla miłośników czekolady wynoszacych ją ponad wszelakie smakowe uciechy - cukiniowe babeczki.
Nic dodać, nic ująć.
A dla przeciwwagi cytrynowo - cukiniowe wilgotne babeczki.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 1 i 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 tabliczka posiekanej czekolady
WYKONANIE:
- nastawiam piekarnim na 180 stopni C.
- mieszam mokre składniki, jajka ubijam trzepaczką z olejem i olejkiem waniliowym, dosypuję cukier
- dolewam przestudzoną, roztopioną czekoladę
- dosypuję wymieszane suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao i sól i mieszam łyżką
- dodaję startą cukinię (nie odsączamy wody) i posiekaną czekoladę.
- wypełniam foremki, posypuję kruszonką
KAKAOWA KRUSZONKA:
- 50 g. masła
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
Łączę wszystkie składniki ucierając palcami.
Posypuję kruszonką babeczki.
Piekę 20- 25 minut w 180 stopniach C.
Piekę 20- 25 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz