BABECZKI CZEKOLADOWO - CUKINIOWE Z KAKAOWĄ KRUSZONKĄ

Babeczki czekoladowe z cukinią i kakaowa kruszonką


Cudowne, puszyste brownie z kawałkami czekolady, posypane kakaową kruszonką, idealne dla wszystkich wielbicieli nieoczywistych połączeń i eksperymentow kulinarnych.
Dla miłośników czekolady wynoszacych ją ponad wszelakie smakowe uciechy - cukiniowe babeczki.
Nic dodać, nic ująć.
A dla przeciwwagi cytrynowo - cukiniowe wilgotne babeczki.





SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • 1 i 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady


WYKONANIE:
  1. nastawiam piekarnim na 180 stopni C.
  2. mieszam mokre składniki, jajka ubijam trzepaczką z olejem i olejkiem waniliowym, dosypuję cukier
  3. dolewam przestudzoną, roztopioną czekoladę
  4. dosypuję wymieszane suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao i sól i mieszam łyżką
  5.  dodaję startą cukinię (nie odsączamy wody) i posiekaną czekoladę.
  6. wypełniam foremki, posypuję kruszonką

KAKAOWA KRUSZONKA:
  • 50 g. masła
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao

Łączę wszystkie składniki ucierając palcami.
Posypuję kruszonką babeczki.

Piekę 20- 25 minut w 180 stopniach C.










Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków