MAŚLANKOWE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ


Mięciutkie, wilgotne, wręcz uginajace się od nadmiaru śliwek maślane babeczki.
W parze ze słodką, chrupiącą kruszonką, którą są sowicie obsypane tworzą cudowną kompozycję, wprost idealną
na smakowe powitanie barwnej jesieni.





SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 50 g. masła
WYKONANIE:
  1. łączę mąkę z cukrem
  2. dodaję masło, rozcieram palcami do uzyskania sypkiej konsystencji

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie szklanki mąki
  • śliwki ok 0.5 kg

WYKONANIE:
  1. śliwki kroję w cienkie paseczki
  2. włączam piekarnik na 180 stopni
  3.  jajka miksuję z cukrem
  4.  dodaję maślankę, olej , ekstrakt z wanilii, sól i  miksuję do połączenia składników
  5.  do miski dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam wszystko łyżką
  6.  dodaję śliwki, delikatnie mieszam i nakładam do foremek
Posypuję kruszonką
 i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach.






SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków