BEZCUKROWE SERNICZKI NA ZIMNO Z LEMON CURDEM
Lemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie.
Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, osłodziłam go cukrem kokosowym, który nadał mu lekko karmelowego smaku i aromatu.
Masa serowa jest bardzo skromna - serek kanapkowy, miód, wiórki kokosowe a to wszystko pięknie zwarte pod wpływem działania żelatyny.
I w końcu uwieńczenie tej cudownej konstrukcji a raczej jej główna gwiazda - Lemon Curd - genialny krem stworzony z czterech składników: cytryny, masła, jajek i w mojej wersji - miodu.
Babeczki zdrowe, pyszne, idealne w swej prostocie.
Polecam!
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 3/4 kostki zimnego masła
WYKONANIE:
- zagniatamy wszystkie składniki, gdy się połączą formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.
- wylepiamy foremki, pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
- 3 jajka
- 3 cytryny (sok i starta skórka)
- 3/4 kostki masła
- 4-5 łyżek miodu
WYKONANIE:
- krem przygotowuję w kąpieli wodnej
- do miski wrzucam sok i skórkę z cytryn, masło, jajka i miód
- umieszczam miskę nad gotującą się wodą i mieszam składniki, aż się rozpuszczą i połączą
- gotuję mieszankę ok. 20 minut, aż powstanie gęsty krem
- przelewam przez sito, aby pozbyć się skórek z cytryny
- odstawiam do ostygnięcia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500g serka (np. Mój Ulubiony)
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie, odstawiam do ostygnięcia
- miksuje serek z miodem i wiórkami kokosowymi
- do żelatyny dodaję dwie łyżki serka, mieszam dokładnie i tak zahartowaną żelatynę wlewam do masy serowej
- miksuję, aby wszystko się dokładnie połączyło
- wlewam do kruchych foremek
- wkładam do lodówki
Gdy serniczki zastygną nakładam krem cytrynowy.
Gotowe.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz