LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY
Cudowny, maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe.
Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do gofrów, lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka.
Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu.
Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając co jakiś czas- aż masa zgęstnieje, ot cała robota.
Na koniec przelewam całość przez sito, aby pozbyć się skórek z cytryny
i gotowe
SKŁADNIKI:
- 3 duże cytryny (sok i otarta skórka)
- 3 duże jajka
- 3/4 kostki masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 5-6 łyżek miodu ( w zależności od smaku cytryny)
WYKONANIE:
- umieszczam miskę nad gotującą się woda (kąpiel wodna)
- do miski wrzucam jajka, masło, sok i skórkę z cytryny i stopniowo miód
- gotuję masę aż zgęstnieje, często mieszając, trwa to ok.20 minut
- przelewam przez sito
- umieszczam w słoiczku, przechowuję w lodówce
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz