LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY


Cudowny,  maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe.
Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do gofrów, lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka.

Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu.
Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając co jakiś czas- aż masa zgęstnieje, ot cała robota.
Na koniec przelewam całość przez sito, aby pozbyć się skórek z cytryny
i gotowe



SKŁADNIKI:

  • 3 duże cytryny (sok i otarta skórka)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 kostki masła (pokrojonego w kosteczkę)
  • 5-6 łyżek miodu ( w zależności od smaku cytryny)
WYKONANIE:
  1. umieszczam miskę nad gotującą się woda (kąpiel wodna)
  2. do miski wrzucam jajka, masło, sok i skórkę z cytryny i stopniowo miód
  3. gotuję masę aż zgęstnieje, często mieszając, trwa to ok.20 minut 
  4. przelewam przez sito
  5. umieszczam w słoiczku, przechowuję w lodówce

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków