CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM
Genialne, czekoladowe serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne.
Serniczki dla wymagających,
dla wielbicieli gorzkiej czekolady,
gdyż to ona gra tu główną rolę.
Serniczki składają się z trzech warstw, w równym stopniu wypełnionych czekoladą.
Spód stanowi cudowne brownie, idealnie komponujące się ze słodką masą serową, która dzięki zawartości cukru kokosowego ma lekko karmelowy smak i kolor.
Uwieńczeniem tej aromatycznej konstrukcji jest czekoladowy krem z daktyli, miodu i rozpuszczonej czekolady.
Wyszło mi 12 dużych babeczek.
SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:
- 4 łyżki masła
- pół tabliczki czekolady
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
WYKONANIE:
- masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
- jajko ubijam z cukrem na pianę i powoli dodaje przestudzoną czekoladę
- do ciasta dodaję mąkę, chwilę razem miksuję
- przekładam do foremek
- piekę 10 minut w 180 stopniach
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 400 g, twarogu (użyłam sera wiaderkowego)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
- wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam mikserem do połączenia składników
- do masy dodaję posiekaną czekoladę
- wylewam na podpieczony spód
- piekę 35 minut w 150 stopniach
- serniczki zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM:
- 25 sztuk daktyli
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka miodu
- płaska łyżeczka oleju kokosowego
WYKONANIE:
- daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut
- rozpuszczam czekoladę z miodem i olejem w kąpieli wodnej
- wyciągam daktyle z wody i dokładnie blenduję
- dolewam przestudzoną czekoladę i blenduję do uzyskania aksamitnego kremu
- nakładam czekoladę na serniczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz