#MINI TORTY# BISZKOPCIKI Z KREMEM ŚMIETANOWYM Z MASCARPONE I TRUSKAWKOWYM SOSEM
Zapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach.
Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone.
Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu.
Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu.
Wyszło mi 12 babeczek.
Sprawdź przepisy na moje inne mini torty idealne na Komunię Świętą :
Cytrynowe babeczki z ananasowym kremem
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kopiasta, mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
- włączam piekarnik na 160 stopni C.
- białka ubijam, pod koniec dodaję po łyżce cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku, miksuję na wolnych obrotach
- dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką.
- ciasto przekładam do papilotek,
- piekę 10 -12 minut.
- studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach.
SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY:
- 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka miodu
WYKONANIE:
- na patelnie wykładam łyżkę miodu,
- wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną
- zostawiam do ostygnięcia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 200 ml. śmietanki 30% ,lub 36% ( bardzo zimnej)
- 100 ml. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
WYKONANIE:
- ubijam śmietankę, gdy będzie sztywna dodaję cukier, chwilę miksuję
- dodaję po łyżce mascarpone i miksuję do połączenia.
WYKONANIE BABECZEK:
- przekrawam babeczki na pół
- nakładam sos truskawkowy
- nakładam krem
- przykrywam górą babeczki, dekoruję kremem i truskawkowym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz