#MINI TORTY# SZPINAKOWE BABECZKI NASĄCZONE MIĘTĄ Z KREMEM MASCARPONE Z LIMONKĄ
Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest niewyczuwalny, za to wysuwa się lekki aromat mięty.
Biszkopciki nasączyłam naparem z miętowej herbaty i przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości.
Krem doprawiłam limonką, jej aromat jest lekko wyczuwalny, ale nienachalny.
Zapraszam na piękne, eleganckie, wiosenne babeczki, które na pewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości.
Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek.
Na uroczyste okazje wypróbujcie również:
biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 120 g. świeżego szpinaku
- 6-8 listków mięty
- 2 jajka
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka naparu z mięty do nasączenia ciasta
WYKONANIE:
- włączam piekarnik na 170 stopni C
- blenduję szpinak z listkami mięty dolewając olej
- miksuję jajka z cukrem, gdy utworzą puszystą jasną masę dodaję szpinak i ekstrakt z wanilii
- dodaję mąkę i mieszam wszystko łyżką
- przekładam ciasto do papilotek
- piekę 25 minut w 170 stopniach C.
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY Z MASCARPONE I LIMONKĄ:
- 400 ml. śmietanki 30%, lub 36% (bardzo zimnej)
- 100 ml. mascarpone
- limonka, sok i otarta z niej skórka
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
- ubijam śmietankę, gdy zacznie gęstnieć dodaję porcjami cukier
- dodaję po łyżce mascarpone, ciągle miksując
- gdy śmietanka będzie sztywna dolewam sok i skórkę z limonki, mieszam
WYKONANIE BABECZEK:
- przekrawam babeczki na trzy części, każdą nasączam naparem z mięty i przekładam kremem, najlepiej smakują następnego dnia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz