DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM
Przedstawiam tort dla wybrednych...
Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą.
W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć.
Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
- włączam piekarnik na 160 stopni C
- białka ubijam na pianę, pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru do momentu uzyskania sztywnej lśniące j masy
- dodaję kolejno żółtka
- dosypuję mąkę i mieszam delimatnie łyżką
- przelewam do tortownicy wyłożonej papierem( tylko dno, boki powinny zostac suche)
Piekę 35 minut w 160 stopnia C.
Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada.
Studzę w uchylonym piekarniku.
KREM ORZECHOWY:
(na jedną warstwę i obłożenie tortu)
SKŁADNIKI:
- 250g. masła orzechowego
- 400 ml. śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- słoik dżemu np. brzoskwiniowy
PRZYGOTOWANIE:
- masło orzechowe miksuję z połową szklanki śmietanki
- pozostałą śmietankę ubijam na koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy
- mieszam delikatnie łyżką masło z bitą śmietanom
KREM ŚMIETANOWO - KOKOSOWY
(na jedną warstwę)
SKŁADNIKI:
- 600 ml. śmietanki kremówki bardzo zimnej ( wkładam na ok godzinę do zamrażarki)
- pół szklanki cukru pudru
- 3 wafelki princessa kokosowa
- 2 śmietan- fix
PRZYGOTOWANIE:
- śmietankę miksuję na pianę
- pod koniec dodaję partiami cukier
- dosypuję śmietan-fix
- wrzucam pokruszone wafelki, mieszam łyżką
PRZYGOTOWANIE TORTU:
- pierwszy blat nasączam naparem z herbaty rozsmarowuję na nim połowę dżemu nakładam 3/4 kremu orzechowego posypuję posiekaną czekoladą
2. nakladam drugi biszkopt nasączam naparem z herbaty, smaruję dżemem
nakładam kokosową bitą śmietanę zostawiam trochę na wulkan)
przykrywam kolejnym blatem, nasączam i smaruję kremem z masła orzechowego.
WULKAN:
- Piekę biszkopt ( przepis jak wyżej)
wykrawam z niego koła, przekladam masą kokosowo- śmietanową
pozostały biszkopt kruszę i obsypuję nim wulkan i tort
Komentarze
Prześlij komentarz