SZYBKIE I PROSTE TRUSKAWKOWE BABECZKI NA MAŚLANCE ZE SŁODKĄ KRUSZONKĄ
Jeśli nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, nie potrzebna Ci satysfakcja z wykonania bardziej skomplikowanych ciast, (spróbuj truskawkową chmurkę , lub tartę z pianką i bitą smietaną) i nadal masz ochotę na wypieki z truskawkami, to te babeczki są dla Ciebie!
Bardzo proste i szybkie, pulchne i mięciutkie, idealne na podróż, chwilę relaksu i zapomnienia z książką w ręku, lub - co najbardziej lubią moje dzieciaki - piknik, taki zwykły w parku, na trawie.
Po prostu są pyszne!
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g. masła zimnego
WYKONANIE:
- wszystkie składniki łączę w misce ucierając je palcami, aż konsystencja będzie przypominała piasek
- włączam piekarnik na 180 stopni C. i zabieram się za babeczki
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g. truskawek , pokrojonych w ćwiarteczki
WYKONANIE:
- jajka miksuję z cukrem, dolewam maślankę, olej i ekstrakt i chwilę miksuję
- dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, do miski dorzucam truskawki i przekładam do foremek
- posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika
- piekę 25 - 30 minut 180 stopni C.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz