LEKKA CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ





Delikatny, lekki deser, idealny na lato. Proste kruche ciasto, przykryte pianką wykonaną z truskawek, osłodzoną miodem i utrwaloną żelatyną, przykrytą przez delikatną warstwę bitej śmietany.
Bardzo przyjemna przekąska, nie zniechęci Cię przesadzoną słodyczą, która przy rozleniwiających upałach jest wręcz niepotrzebna.  Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem w proszku. Prym słodyczy wiedzie tutaj truskawkowa  pianka, do której dodałam dużo pysznego miodu.
Ciacho zrobiłam w tortownicy o wymiarze 24 cm.









SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 żółtka (duże)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
WYKONANIE:
  1.  na stolnicę wysypuję mąkę, na to układam pokrojone w kawałki masło, żółtka, cukier i kakao zagniatam szybko ręką, tylko do połączenia składników,   albo wrzucam wszystko do misy miksera i mieszam końcówką z hakiem
  2. owijam ciasto folią i wkładam na 20 minut do zamrażarki
  3. włączam piekarnik na 180 stopni
  4. następnie wylepiam ciastem dno i lekko brzegi tortownicy, lub formy do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 10 minut ponownie do zamrazarki
  5. od razu włączam piekarnik na 180 stopni C.
  6. ciasto umieszczam w piekarniku i piekę 15 minut.
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 500 g. truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki miodu (w zależności od słodkości truskawek, mus ma być słodki)
WYKONANIE:
  1. blenduję truskawki z miodem
  2. do osobnej miseczki wsypuję żelatynę, dodaję do niej 2 łyżki zblendowanych truskawek, mieszam i zostawiam na ok. 5 minut do napęcznienia
  3. następnie umieszczam miseczkę w mikrofali i podgrzewam krótko do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno jej zagotować), proces ten możną wykonać również w garnuszku na delikatnym ogniu.
  4.  do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę  truskawkowego płynu ( aby ją zahartować ) , mieszam i wlewam do reszty truskawek, mieszam dokładnie 
  5. gdy pianka zacznie gęstnieć przelewam na kruchy spód

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
  • 250 ml. śmietanki 30%, lub 36% (zimnej, na 10 minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie jakiś usztywniacz do śmietany - bo gorąco -np. śmietan-fix
WYKONANIE:
  1. ubijam śmietankę mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodaję cukier
  2. nakładam na mus truskawkowy i ozdabiam owocami



SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków