LEKKA CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Delikatny, lekki deser, idealny na lato. Proste kruche ciasto, przykryte pianką wykonaną z truskawek, osłodzoną miodem i utrwaloną żelatyną, przykrytą przez delikatną warstwę bitej śmietany.
Bardzo przyjemna przekąska, nie zniechęci Cię przesadzoną słodyczą, która przy rozleniwiających upałach jest wręcz niepotrzebna. Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem w proszku. Prym słodyczy wiedzie tutaj truskawkowa pianka, do której dodałam dużo pysznego miodu.
Ciacho zrobiłam w tortownicy o wymiarze 24 cm.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1/2 kostki zimnego masła
- 2 żółtka (duże)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
WYKONANIE:
- na stolnicę wysypuję mąkę, na to układam pokrojone w kawałki masło, żółtka, cukier i kakao zagniatam szybko ręką, tylko do połączenia składników, albo wrzucam wszystko do misy miksera i mieszam końcówką z hakiem
- owijam ciasto folią i wkładam na 20 minut do zamrażarki
- włączam piekarnik na 180 stopni
- następnie wylepiam ciastem dno i lekko brzegi tortownicy, lub formy do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 10 minut ponownie do zamrazarki
- od razu włączam piekarnik na 180 stopni C.
- ciasto umieszczam w piekarniku i piekę 15 minut.
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 500 g. truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 3-4 łyżki miodu (w zależności od słodkości truskawek, mus ma być słodki)
WYKONANIE:
- blenduję truskawki z miodem
- do osobnej miseczki wsypuję żelatynę, dodaję do niej 2 łyżki zblendowanych truskawek, mieszam i zostawiam na ok. 5 minut do napęcznienia
- następnie umieszczam miseczkę w mikrofali i podgrzewam krótko do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno jej zagotować), proces ten możną wykonać również w garnuszku na delikatnym ogniu.
- do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę truskawkowego płynu ( aby ją zahartować ) , mieszam i wlewam do reszty truskawek, mieszam dokładnie
- gdy pianka zacznie gęstnieć przelewam na kruchy spód
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
- 250 ml. śmietanki 30%, lub 36% (zimnej, na 10 minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki)
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie jakiś usztywniacz do śmietany - bo gorąco -np. śmietan-fix
WYKONANIE:
- ubijam śmietankę mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodaję cukier
- nakładam na mus truskawkowy i ozdabiam owocami
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz