DINO PARTY CZEKOLADOWY TORT Z KREMEM ORZECHOWO-ŚMIETANOWYM






Przedstawiam tort dla wybrednych...
Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą.
Pycha...
W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć.
Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć  psychofana) powstał cudowny tort.





SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao


PRZYGOTOWANIE:

  1. włączam piekarnik na 160 stopni C
  2. białka ubijam na pianę, pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru do momentu uzyskania sztywnej lśniące j masy
  3. dodaję kolejno żółtka
  4. dosypuję mąkę i mieszam delimatnie łyżką
  5. przelewam do tortownicy wyłożonej papierem( tylko dno, boki powinny zostac suche)

Piekę 35 minut w 160 stopnia C.
 Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada.
Studzę w uchylonym piekarniku.




KREM ORZECHOWY:
(na jedną warstwę i obłożenie tortu)

SKŁADNIKI:

  • 250g. masła orzechowego
  • 400 ml. śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • słoik dżemu np. brzoskwiniowy


PRZYGOTOWANIE:

  1. masło orzechowe miksuję z połową szklanki śmietanki
  2. pozostałą śmietankę ubijam na koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy
  3. mieszam delikatnie łyżką masło z bitą śmietanom



KREM ŚMIETANOWO - KOKOSOWY
(na jedną warstwę)

SKŁADNIKI:

  • 600 ml. śmietanki kremówki bardzo zimnej ( wkładam na ok godzinę do zamrażarki)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 wafelki princessa kokosowa
  • 2 śmietan- fix


PRZYGOTOWANIE:

  1. śmietankę miksuję na pianę
  2. pod koniec dodaję partiami cukier
  3. dosypuję śmietan-fix
  4. wrzucam pokruszone wafelki, mieszam łyżką



PRZYGOTOWANIE TORTU:

  1. pierwszy blat nasączam naparem z herbaty rozsmarowuję na nim połowę dżemu nakładam 3/4 kremu orzechowego posypuję posiekaną czekoladą



 2. nakladam drugi biszkopt nasączam naparem z herbaty, smaruję dżemem
nakładam kokosową bitą śmietanę zostawiam trochę na wulkan)
przykrywam kolejnym blatem, nasączam i smaruję kremem z masła orzechowego.





WULKAN:


  • Piekę biszkopt ( przepis jak wyżej)

wykrawam z niego koła, przekladam masą kokosowo- śmietanową
pozostały biszkopt kruszę i obsypuję nim wulkan i tort








Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków