SZYBKIE I PROSTE TRUSKAWKOWE BABECZKI NA MAŚLANCE ZE SŁODKĄ KRUSZONKĄ

TRUSKAWKI  BABECZKI  Z MAŚLANKĄ  KRUSZONKA

Jeśli nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, nie potrzebna Ci satysfakcja z wykonania bardziej skomplikowanych ciast, (spróbuj truskawkową chmurkę , lub tartę z pianką i bitą smietaną) i nadal masz ochotę na wypieki z  truskawkami, to te babeczki są dla Ciebie!
Bardzo proste i szybkie, pulchne i mięciutkie, idealne na podróż, chwilę relaksu i zapomnienia  z książką w ręku, lub - co najbardziej lubią moje dzieciaki - piknik, taki zwykły w parku, na trawie.
Po prostu są  pyszne!




SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g. masła zimnego
WYKONANIE:
  1. wszystkie składniki łączę w misce ucierając je palcami, aż konsystencja będzie przypominała piasek   
  2. włączam piekarnik na 180 stopni C. i zabieram się za babeczki





SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g. truskawek , pokrojonych w ćwiarteczki
WYKONANIE:
  1. jajka miksuję z cukrem, dolewam maślankę, olej i ekstrakt i chwilę miksuję
  2. dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, do miski dorzucam truskawki i przekładam do foremek
  3. posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika
  4. piekę 25 - 30 minut 180 stopni C.



SMACZNEGO!







Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków