TRUSKAWKOWA CHMURKA, KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE I WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY



KRUCHE CIASTO GALARETKA Z TRUSKAWKAMI BITA ŚMIETANA  BEZA Z MIGDAŁAMI CIASTO DLA MAMY KOMUNIA UROCZYSTOŚĆ

Uważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa.
I właśnie ten cudowny miks smakowy  podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą,  obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień.

Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki, tylko w mojej wersji dodałam truskawki.
Wydaje się trudne? Niech Cię nie zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce.

Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne truskawek i bitej śmietany.



KRUCHE CIASTO GALARETKA Z TRUSKAWKAMI BITA ŚMIETANA  BEZA Z MIGDAŁAMI CIASTO DLA MAMY KOMUNIA UROCZYSTOŚĆ

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ)
  • 3 żółtka (białka zostawiam do bezy, zostawiam w temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 1/2 kostki masła (zimnego)
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego
WYKONANIE:
  1. na stolnicę wysypuję mąkę,cukier i proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone w kostkę masło, i szybko zagniatam.
  2. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem.
  3. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce)
  4. ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na  pół godziny (10 minut w zamrażarce)
  5. piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia)

SKŁADNIKI NA BEZĘ (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ)
  • 3 białka  ( powinny być w temp. pokojowej )
  • 4 łyżki cukru ( blenduję chwilę, aby go rozdrobnić)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki  migdałów w płatkach
WYKONANIE:
  1. ubijam białka, gdy powstanie piana dodaje po łyżce cukier, ciągle miksując
  2. na koniec dodaje mąkę  ziemniaczaną miksuję dokładnie
  3. na papierze do pieczenia odrysowuję blachę (tę w której piekłam spód)
  4. na powstały obrys wykładam pianę, wyrównuję i posypuję płatkami migdałów
  5. piekę 1 godzinę w temp. 140 stopni C
  6. bezę zostawiam na noc w lekko uchylonym piekarniku

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3,5 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
  1. rozpuszczam galaretki we wrzątku, pozostawiam do ostygnięcia
  2. kroję truskawki na ćwiartki, wrzucam je do zimnej galaretki, wkładam do lodówki, gdy zgęstnieje wykładam na upieczony wcześniej spód

ŚMIETANKA Z MASCARPONE:
  • 500 ml. śmietanki kremówki (zimnej)
  • 250 ml. mascarpone (zimnego)
  • 3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
  • umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu
  • krem wykładam na galaretkę
  • na śmietankę nakładam beze
  • wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła


SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków