TRUSKAWKOWA CHMURKA, KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE I WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY
Uważam, że najlepszym przyjacielem truskawek jest galaretka i bita śmietana, to również najlepsze letnie połączenie smakowe mojego dzieciństwa.
I właśnie ten cudowny miks smakowy podany na maślanym, kruchym spodzie, a następnie przykryty bezą, obsypaną płatkami migdałów, jest dla mnie idealną propozycją by umilić każdy, wyjątkowy i szczególny dla nas dzień.
Ciasto wykonałam na wzór bardzo popularnej Malinowej chmurki, tylko w mojej wersji dodałam truskawki.
Wydaje się trudne? Niech Cię nie zrazi skomplikowany proces jego przygotowania i nie, nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce.
Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne truskawek i bitej śmietany.
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ)
- 3 żółtka (białka zostawiam do bezy, zostawiam w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/2 szklanki maki
- 1/2 kostki masła (zimnego)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego
WYKONANIE:
- na stolnicę wysypuję mąkę,cukier i proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone w kostkę masło, i szybko zagniatam.
- ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem.
- ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce)
- ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na pół godziny (10 minut w zamrażarce)
- piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia)
SKŁADNIKI NA BEZĘ (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ)
- 3 białka ( powinny być w temp. pokojowej )
- 4 łyżki cukru ( blenduję chwilę, aby go rozdrobnić)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach
WYKONANIE:
- ubijam białka, gdy powstanie piana dodaje po łyżce cukier, ciągle miksując
- na koniec dodaje mąkę ziemniaczaną miksuję dokładnie
- na papierze do pieczenia odrysowuję blachę (tę w której piekłam spód)
- na powstały obrys wykładam pianę, wyrównuję i posypuję płatkami migdałów
- piekę 1 godzinę w temp. 140 stopni C
- bezę zostawiam na noc w lekko uchylonym piekarniku
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
- 1/2 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 3,5 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
- rozpuszczam galaretki we wrzątku, pozostawiam do ostygnięcia
- kroję truskawki na ćwiartki, wrzucam je do zimnej galaretki, wkładam do lodówki, gdy zgęstnieje wykładam na upieczony wcześniej spód
ŚMIETANKA Z MASCARPONE:
- 500 ml. śmietanki kremówki (zimnej)
- 250 ml. mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
- umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu
- krem wykładam na galaretkę
- na śmietankę nakładam beze
- wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz