DOMOWE ŻELKI Z TRUSKAWEK




Mój syn jest prawdziwym żelkożercą, mógłby jeść je garściami i zawsze da się przekupić za paczkę tych gumowatych cukierków,  ale każdy dobrze wie, ile tam jest różnych złych składników, których nazwy nieraz ciężko jest nam wymówić.
I tak właśnie serwuje mu samodzielnie wykonane żelki, do których używam  soku, lub zblendowanych owoców, u mnie zwykle są to ukochane przez nas truskawki, cała miksturę zagęszczam żelatyną, a smak żelków podkręcam miodem i cytryną.
I wszystko.


SKŁADNIKI:

  • 250g. truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • miód ( ilość  zależy od słodyczy truskawek)
  • cytryna
WYKONANIE:
  1. blenduję truskawki, słodzę miodem i dodaję sok z cytryny
  2. do miseczki wsypuje żelatynę i dodaję 3 łyżki płynnych  truskawek, pozostawiam na ok 5 minut do napęcznienia
  3. podgrzewam przez chwilę żelatynę w mikrofalówce ( do momentu aż się rozpuści) nie może się zagotować!
  4. do rozpuszczonej żelatyny dodaję dwie łyżki zblendowanych truskawek i mieszam do połączenia, następnie wlewam do miski z pozostałym musem i blenduję wszystko przez chwilę
  5. rozlewam do silikonowych foremek i wkładam na minimum godzinę do lodówki


zdrowe słodycze


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków