TRUSKAWKOWY JOGURTOWIEC NA ZIMNO, NA OWSIANYM SPODZIE PRZYKRYTY MUSEM Z TRUSKAWEK

SERNIK NA ZIMNO TRUSKAWKI PŁATKI OWSIANE


Jako zagorzały wielbiciel truskawek, zajadam się nimi w ilościach nieprzyzwoitych i naturalnie wciskam je w każdą, dopuszczającą udziału owoców potrawę.
Zatem przedstawiam Wam lekki, bezcukrowy, pełen truskawek jogurtowiec.
Wykonany na owsiano - kokosowym spodzie i przykryty warstwą truskawkowego musu.
I takim właśnie deserem, w spokoju  dla mojego sumienia, umilam sobie upalne, leniwe popołudnia a także aktywne poranki, bo świetnie nadaje się jako słodkie śniadanko.


SERNIK NA ZIMNO TRUSKAWKI PŁATKI OWSIANE


SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
WYKONANIE:
  1. olej rozpuszczam w mikrofalówce, lub w garnuszku
  2. do misy blendera wrzucam płatki, wiórki i blenduję, 
  3. dokładam miód i olej blenduję, aż składniki się połączą i powstanie plastyczna masa
  4. wylepiam nią foremki

SKŁADNIKI NA SERNIK:
  • 500 g. truskawek
  • 5-6 łyżek miodu ( w zależności od słodyczy truskawek)
  • 400 g. jogurtu greckiego
  • 250 g.śmietanki 30 % (bardzo zimnej, przed użyciem wkładam na 15 minut do zamrażarki)
  • 4 łyżki żelatyny 

WYKONANIE:

  1. w małej miseczce mieszam żelatynę z czterema łyżkami wody
  2. blenduję truskawki, dodaję do nich miód i jogurt, blenduję wszystko do połączenia
  3. w osobnej misce ubijam na sztywno śmietankę
  4. czas na żelatynę, umieszczam miseczkę z napęczniałą żelatyną w mikrofalówce i podgrzewam chwilę do jej rozpuszczenia ( można to zrobić w garnuszku na ogniu, należy uważać, aby jej zagotować)
  5. dodaje do niej 2 duże łyżki masy jogurtowej i mieszam, następnie przelewam żelatynową mieszankę do truskawek i dokładnie miksuję 
  6. łączę składniki, do masy truskawkowej dodaję ubitą śmietanę i mieszam delikatnie łyżką
  7. przelewam do foremek
  8. wkładam do lodówki

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
  • 500 g. truskawek
  • 1-2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka żelatyny
WYKONANIE:
  1. żelatynę mieszam w miseczce z 2 łyżkami wody, zostawiam do napęcznienia
  2. blenduję truskawki z miodem
  3. podgrzewam żelatynę w mikrofalówce, aby się rozpuściła
  4. do żelatyny dodaję dwie łyżki zblendowanych truskawek, mieszam aby składniki dobrze się połaczyły,  następnie przelewam z powrotem do misy z truskawkami i dokładnie miksuję.
  5. powstałym musem polewam serniczki
  6. umieszczam w lodówce po  około 2 godzinach są gotowe do zjedzenia


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków