DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE, Z SAMYCH OWOCÓW, BEZ MASZYNKI
Najprostsze i najlepsze domowe lody jakie jadłam, (chociaż bananowe tez są super) do ich wykonania użyłam zamrożonych truskawek, dosłodziłam je odrobiną miodu, wrzuciłam do blendera i po chwili miałam cudowną chłodzącą mieszankę.
Lody idealnie się gałkuje, nawet tuż po wyjęciu z zamrażarki, są puszyste i przede wszystkim totalnie bez cukru.
Korzystając z sezonu na te pyszne owoce mrożę truskawki tworząc półkilogramowe paczuszki, nie polecam robić większych, bo przy blendowaniu za bardzo się rozmrażają.
Taki zapas w zamrażarce pozwala mi na stworzenie cudownych, smakowitych i mega zdrowych lodów w dosłownie parę minut.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. zamrożonych truskawek (dzień wcześniej wsadzam umyte i bez szypułek do zamrażarki)
- opcjonalnie miód lub inne słodzidło do smaku
WYKONANIE:
- blenduję zamrożone truskawki, mi to zajmuję parę minut, kręcę do uzyskania gładkiej i kremowej masy, w razie potrzeby dosładzam. Lody są od razu gotowe do zjedzenia
- przelewam lody do plastikowego pojemniczka i umieszczam w zamrażarce.
Komentarze
Prześlij komentarz