MLECZNA KANAPKA, CZYLI KAKAOWY BISZKOPCIK PRZEŁOŻONY DELIKATNYM SERKIEM
Tej kanapki, uwielbianej przez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać.
Nie jest nam również - matkom stojącym na straży dobrego jedzenia wpadającego do brzuszków naszych ukochanych stworzonek - obca moc reklamy, wyskakująca spomiędzy ulubionych bajek i wciskająca się w główki tych właśnie istot, powodująca jękliwe okrzyki "kup mi".
Dlatego rozkręciłam własną fabrykę Kinder, w wyniku czego, przedstawiam Wam zdrowszą wersję tego batonika, wersję w której ograniczyłam cukier, bo na całe ciasto to tylko 2 łyżki, dodane do delikatnego kakaowego biszkopcika, którego przełożyłam osłodzonym miodem, naturalnym serkiem. Zwarta, a jednocześnie mięciutka, fajna mleczna kanapka, którą śmiało można wpakować do szkolnego lunch boxa.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka ( oddzielam białka od żółtek)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru ( lub innego zdrowszego słodzidła)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- nagrzewam piekarnik na 180 stopni
- wbijam do miski 4 żółtka, dodaję miód, mleko, olej i cukier, mieszam
- następnie do tej miski przesiewam mąkę z kakao i sodę, mieszam do połączenia
- osobno ubijam białka, gdy są sztywne przekładam do masy i delikatnie mieszam łyżką
- ciasto przelewam do blachy i od razu wkładam do piekarnika
- piekę 15 - 20 minut w 180 stopniach
UWAGI:
- prostokątną blachę o wymiarach 34/22cm wykładam papierem do pieczenia tylko spód - boki pozostawiam nieprzykryte
- po upieczeniu blachę upuszczam na podłogę z wysokości kolan i pozostawiam w uchylonym piekarniku do ostygnięcia
SKŁADNIKI NA SEREK:
- 400 g. serka twarogowego ( użyłam tu serka President)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
- w miseczce umieszczam żelatynę, zalewam wodą, mieszam i pozostawiam do napęcznienia
- w tym czasie mieszam serek z miodem
- napęczniałą żelatynę podgrzewam parę sekund (u mnie wystarczy 3-4 ) w mikrofalówce do momentu aż będzie płynna, ale nie gorąca
- do żelatyny dodaję łyżkę serka, dokładnie mieszam, przelewam do serka i miksuję, aby składniki się połączyły.
- wkładam do lodówki, by masa stężała
Komentarze
Prześlij komentarz