PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI
Za nami baaardzo upalne lato pełne domowych lodów, zimnych deserów, orzeźwiających koktajli i lemoniad.
Ciastek nie piekłam od kilku miesięcy, upał powodował, że na piekarnik patrzyłam z lekką nienawiścią i zaglądałam w jego czeluść tylko w niezbędnych ku temu momentach, więc dzisiejszy dzień - deszczowy i mroczny (jak określił, z uwielbieniem, mój syn) rozjaśniłam pysznymi ciastkami z masłem orzechowym i płatkami owsianymi.
Zatem szybko i sprawnie wyrobiliśmy ciasto, ulepiliśmy kuleczki i po chwili pieczenia, parząc sobie palce zajadaliśmy się ciastkami, patrząc w zachlapane okno, czekaliśmy na pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni.
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanka płatków owsianych (blenduję je na proszek)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła w temp, pokojowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego ( zwykłego, lub innego słodzidła)
- 1 duże jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie pół kostki czekolady (posiekanej)
WYKONANIE:
- łączę w misce suche składniki mąkę, zblendowane płatki, kakao i sodę
- w drugiej misce miksuję masło z cukrem, dodaję jajko, następnie partiami dosypuję suchą mieszankę.
- ciasto formuję w kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce i rozpłaszczam delikatnie palcami, posypuję czekoladą.
- piekę 10 - 12 minut, 170 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz