WAFELKI PRZEKŁADANE ORZECHOWYM KREMEM I MIODOWYM SERKIEM, ZDROWSZA WERSJA KNOPPERSÓW
To jest mój ulubieniec, w teorii miał posłużyć jako słodka przekąska, umilająca szkolną egzystencję mojej nastoletniej latorośli, ale niestety nie dane nam było wypróbować ich wytrzymałości w czeluściach pudełka na kanapki.
Zawsze, owe wafelki, zjadane są w trybie natychmiastowym, jedynym ich mankamentem jest fakt, iż nie mogę otrzymać chrupkości, takiej jak w sklepowym oryginale, ale to, nam zupełnie nie przeszkadza.
Wafle - andruty kupuję w sklepie, wypełniam je orzechowym kremem, którego współtworzą daktyle, kakao i miód, drugą warstwę stanowi serek twarogowy i tu moim faworytem jest "Mój ulubiony", osłodziłam go miodem i usztywniłam żelatyną.
Tak powstaje wafelek, którym się objadamy, bezwstydnie i bez opamiętania.
Do tej ilości składników wykorzystuję półtora wafla.
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- orzechy laskowe ok 100g
- 150 g. daktyli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE:
- daktyle zalewam wrzatkiem ( powinny się moczyć minimum 20 minut)
- obrane orzechy praże na suchej patelni ok. minutę, następnie zawijam w ściereczkę i pocieram nią o orzechy, aby zeskrobać brązową skórkę, gdyby skórka została, wrzucam jeszcze na gorącą patelnie na ok. 15 sekund i ponownie pocieram w ściereczce.
- orzechy blenduję, do momentu gdy zaczną przypominać konsystencją mokry piasek
- do blendera dorzucam daktyle (bez wody), kakao i miód i blenduję do połączenia się składników.
SKŁADNIKI NA SEREK:
- 400 g serka twarogowego (ja używam Mój ulubiony)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 3 łyżeczkach zimnej wody)
WYKONANIE:
- serek mieszam z miodem
- żelatynę podgrzewam w mikrofalówce przez 4 sekundy, mieszam dokładnie ( w razie potrzeby podgrzewam ją jeszcze 2-3 sekundy). Najważniejsze - żelatyna nie może się zagotować.
- do żelatyny dodaje łyżeczkę serka i mieszam dokładnie, aby nie było grudek, wlewam do pozostałego serka i mieszam, najlepiej mikserem
- serek chłodzę około 30 minut.
ZŁOŻENIE:
- masę orzechową rozsmarowuję na połowie andruta, przykrywam drugą połową
- nakładam na to tężejący serek i przykrywam kolejnym waflem
- odstawiam do lodówki na ok 2 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz