KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI
Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej.
To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych sklepowych odpowiedników.
Podstawą jest kruche ciasto, które wykonałam z pszennej mąki pełnoziarnistej osłodzonej cukrem kokosowym.
Upieczone spody wypełniłam gorzką czekoladą posłodzoną miodem.
Morelową piankę uzyskałam blendując suszone morele ( zmiękczyłam je zalewając gorącą wodą, najlepiej to zrobić poprzedniego dnia).
Morele posłodziłam miodem a ich smak dodatkowo podkręciłam sokiem z pomarańczy, aby utrzymać konsystencję pianki dodałam do nich żelatyny.
Polecam też pyszne mazurki z kremem z masła orzechowego.
Dzień wcześniej zalewam morele wrzątkiem!!
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 3/4 kostki zimnego masła
- starta skórka z pomarańczy
- na stolnice wysypuję mąkę
- układam na niej resztę składników
- siekam wszystko nożem i ugniatam szybko do połączenia składników
- owijam ciasto folią i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny
- po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta wylepiam boki, wycięłam też zajączki
- nakłuwam ciasto gęsto widelcem i wkładam na ok. 30 minut do lodówki
- piekę 15- 18 minut w 180 stopniach C.
SKŁADNIKI NA MORELOWĄ PIANKĘ:
- ok. 300 g. suszonych moreli (namoczonych w wodzie, wody nalałam tylko tyle, aby zakryła morele)
- miód 2-3łyżki
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z jednej pomarańczy
- namoczone wcześniej morele blenduję, dolewając wodę w której się moczyły
- dolewam sok z pomarańczy i dodaję miód
- blenduję morele, aż zaczną przypominać pianę, w zależności od rodzaju blendera może to zająć parę minut.
- do garnuszka wsypuję żelatynę i dolewam 4 łyżki zimnej wody, mieszam i pozostawiam do napęcznienia
- gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam garnuszek, ale tylko tyle, by rozpuścić żelatynę ( nie wolno jej przegrzać )
- do żelatyny dodaję dwie łyżki pianki morelowej, dokładnie mieszam, następnie wszystko przelewam do misy blendera i blenduję do połączenia składników
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
- umieszczam wszystkie składniki w misce
- rozpuszczam w kąpieli wodnej
- mieszam do połączenia składników
PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW:
- ciepłą czekoladą polewam mazurki ( zostawiam trochę polewy do ozdoby)
- na czekoladę nakładam piankę morelową
- ozdobiłam czekoladą i płatkami migdałów
Komentarze
Prześlij komentarz