WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ
Wielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy kremem.
Dodam - mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym.
Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
Mazurek to jedno z obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw.
.
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej
- 100 g. mielonych migdałów
- kostka masła (200 g.)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 żółtka
PRZYGOTOWANIE:
- na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier
- szybko zagniatam ciasto
- owijam folią i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny
- po tym czasie dziele ciasto na części ( u mnie 6 ) rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków
- wkładam do lodówki na ok. pół godziny
- przed upieczeniem nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem
- piekę w 180 stopniach 15 minut
SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWY
- ok 40 sztuk suszonych daktyli (wcześniej zalewam je wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 30 minut)
- ok 4 łyżki wody z daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
- daktyle wyciągam z wody, blenduję je ( najlepiej ręcznym blenderem) dodając 4 łyżki wody z daktyli
- dodaje masło orzechowe i blenduje do połączenia składników.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- tabliczka czekolady
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
- w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę
- dodaję do niej miód, olej kokosowy i mieszam do połączenia składników
- odstawiam do ostygnięcia
PRZYGOTOWANIE MAZURKA:
- smaruję ciasto cienką warstwą polewy czekoladowej
- nakładam na czekoladę krem daktylowy
- na wierzch znowu polewa
- ozdabiam wiórkami i płatkami migdałowymi
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz