BEZCUKROWY SERNIK Z JOGURTU GRECKIEGO I DOMOWEJ CHAŁWY NA SEZAMOWO-OWSIANYM SPODZIE
Delikatny, lekki sernik wykonany z jogurtu greckiego wymieszanego z domową chałwą.
Chałwę zrobiłam z dwóch składników: ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelni, oraz miodu, którym osłodziłam zblendowany sezam.
Spód jest nieskomplikowany, a do tego bardzo zdrowy, tworzą go płatki owsiane, wiórki kokosowe i sezam, osłodziłam je miodem i połączyłam olejem kokosowym.
Aby sernik nie opadał wrzucam wszystkiego jego składniki na raz do miski i miksuje krótko do ich połączenia. Dzięki temu nie napowietrzam sernika, on nie rośnie i nie ma obawy, że nagle opadnie, więc pozostaje cały czas idealnie równy.
To jest genialny patent, który zaoszczędza nasz czas i minimalizuje naszą pracę, a o to przecież chodzi, żeby było szybko, zdrowo i smacznie.
Spróbuj też mojej innej propozycji na sernik w bezcukrowej wersji.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
WYKONANIE:
- suche składniki blenduję
- dodaję miód i rozpuszczony olej kokosowy
- blenduję do połączenia składników
- wylepiam masą tortownicę
SKŁADNIKI NA DOMOWĄ CHAŁWĘ
- 2 szklanki ziaren sezamu
- 4-5 łyżek miodu
WYKONANIE:
- sezam prażę na suchej patelni pilnując, aby się nie przypalił, powinien być lekko złocisty
- gdy ziarna przestygną blenduję je bardzo dokładnie, aż zaczną przypominać masełko
- dodaję stopniowo miód ciągle mieszając (blendując)
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 2 duże jogurty greckie - 800g,
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- domowa chałwa
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
WYKONANIE:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- w misce miksera umieszczam jogurty, jajka, chałwę, ekstrakt i mąkę
- miksuję do połączenia się składników
- przelewam na owsiany spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C
- piekę ok 75 minut w 160 stopniach C.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz