WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM.
Cytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków.
Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru.
Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym masłem), które posłodziłam miodem.
Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka.
SKŁADNIKI:
- pół kostki masła ( w temp. pokojowej)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki miodu
- 1 i 1/2 szklanki maki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka)
PRZYGOTOWANIE:
- nagrzewam piekarnik do 180 stopni
- ucieram mikserem miękkie masło
- dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając
- partiami, po łyżce dodaję miód
- dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję
- dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam
- przekładam ciasto do foremek
- piekę 25 minut 180 stopni.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYTRYNOWĄ:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 duża cytryna - starta skórka i sok
- 3-4 łyżki miodu
- 0, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego (masła)
PRZYGOTOWANIE:
- jajka ubijamy w kąpieli wodnej, gdy utworzy się lekka piana, powoli dodaję miód, olej kokosowy i skórkę z cytryny
- w soku z cytryny rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dolewam do jajek
- mieszam do zgęstnienia
- aby sos szybciej zgęstniał przekładam go do garnka z grubym dnem i chwile gotuję ciągle mieszając
- jeszcze ciepłym polewamy babeczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz