WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM.

bez cukru, lemon curd, wielkanoc, fit słodycze

Cytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków.
Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru.
Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym masłem), które posłodziłam miodem.
Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka.


bez cukru, lemon curd, wielkanoc, fit słodycze


SKŁADNIKI:
  • pół kostki masła ( w temp. pokojowej)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka)

PRZYGOTOWANIE:
  1. nagrzewam piekarnik do 180 stopni
  2. ucieram mikserem miękkie masło
  3. dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając
  4. partiami, po łyżce dodaję miód
  5. dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję
  6. dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam
  7. przekładam ciasto do foremek
  8. piekę 25 minut  180 stopni.

bez cukru, lemon curd, wielkanoc, fit słodycze


SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYTRYNOWĄ:

  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1 duża cytryna - starta skórka i sok
  • 3-4 łyżki miodu
  • 0, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego (masła)

PRZYGOTOWANIE:
  1. jajka ubijamy w kąpieli wodnej, gdy utworzy się lekka piana, powoli dodaję miód, olej kokosowy i skórkę z cytryny
  2. w soku z cytryny rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dolewam do jajek
  3. mieszam do zgęstnienia
  4. aby sos szybciej zgęstniał przekładam go do garnka z grubym dnem i chwile gotuję ciągle mieszając
  5. jeszcze ciepłym polewamy babeczki


SMACZNEGO!





Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków