POMARAŃCZOWE, BEZCUKROWE, SŁODZONE MIODEM BABECZKI Z KRUSZONKĄ Z SUSZONYCH BANANÓW, POLANE POMARAŃCZOWYM KREMEM
Kolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki.
Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze.
To moje ulubione zimowe owoce, którymi zajadam się w nieprzyzwoitych ilościach.
Babeczki przesiąknięte są, aromatycznym, pomarańczowym sokiem.
Dla zachowania egzotycznej, cytrusowej nuty, posypałam je pokruszonymi, suszonymi bananami, które utworzyły bardzo przyjemną kruszonkę, natomiast zwieńczeniem mojego "dzieła" a zarazem podkreśleniem jego cytrusowego smaku był kleks pomarańczowego kremu, zrobionego na wzór genialnego Lemon Curdu.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka miodu
- 3 jajka
- 1, 5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 pomarańcza - sok i otarta skórka
- ok. szklanki suszonych bananów
WYKONANIE:
- włączam piekarnik na 180 stopni
- ucieram mikserem masło, dodaję miód i jajka i miksuje do połączenia składników
- dodaję sok i skórkę z pomarańczy
- dosypuję mąkę i sodę, miksuję przez chwilę
- nakładam ciasto do papilotek
- siekam banany i posypuję nimi babeczki
- piekę ok 20 minut
SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 pomarańcze - sok i otarta z nich skórka
- pół kostki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
WYKONANIE:
- umieszczam miskę na garnku z gotującą się wodą
- do miski wrzucam pokrojone w kostkę masło, jajka, miód, sok i skórkę z pomarańczy
- gotuję w kąpieli wodnej do zgęstnienia kremu, tak koło 30- 40 minut
- przecedzam krem przez sito
- i gotowe
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz