FIT BABECZKI JAGLANE W OWSIANYCH FOREMKACH
Słodka przyjemność bez wyrzutów sumienia?
Mamy odpowiedź -pyszne babeczki.
Słodycz foremek i polewy zyskujemy ze smaku daktyli. Jaglankę kokosową warto dosładzać stopniowo- dla mnie za słodka, dzieciakom smakuje, a słysząc, że te babeczki są lepsze od "zwyczajnych" to Matce Serce Rośnie.
Foremki:
- 120g. daktyli suszonych bez pestek
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Daktyle zalewam wrzątkiem, po 15 minutach odcedzam.
- Blenduję z płatkami owsianymi i masłem kokosowym.
- Wylepiam foremki i wstawiam do lodówki.
Masa kokosowo- jaglana:
- 200 g kaszy jaglanej (2 torebki)
- 3 szklanki mleka
- 0,5-1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Kaszę kilkakrotnie płukam (najlepiej na sicie)
- W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko, dodaję cukier i wiórki kokosowe, następnie wsypuję kaszę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem nie mieszając kaszy, do wchłonięcia mleka.
- Gdy masa przestygnie blenduję ją, aby konsystencja była gładka i kremowa dodaję mleko
- Wypełniam foremki i wstawiam do lodówki.
Polewa:
- 80 g. daktyli suszonych
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ryż dmuchany do posypania
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz