WAFLE JAGLANO - ORZECHOWE FIT KNOPPERSY
Uwielbiam jaglankę, uwielbiam czekoladę, dorzucam do tego orzechy, rodzynki i zamykam je w zgrabnych, trójkątnych wafelkach.
Świetny sposób, aby sprawnie podrzucić do menu naszych dzieci kaszę jaglaną.
Smak tych wafelków wciąga bardzo, ale przecież to Super Słodycze, więc nie musimy się przejmować gdy trochę przeholujemy i zjemy za dużo.
SKŁADNIKI:
- 3 duże suche wafle
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 8 łyżek miodu
- 200 g daktyli
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
- 2,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 garści orzechów
- garść rodzynek
PRZEPIS:
- w garnku z grubym dnem zagotowuję mleko, dodając do niego wiórki kokosowe
- dodaję kasze i gotuję na wolnym ogniu często mieszając,
- daktyle zalewam gorąca wodą na 15-20 minut
- gdy kasza ostygnie blenduję ją z miodem, można dodać trochę mleka, aby konsystencja była lekko płynna
- masą smaruję wafel, na to przykładam drugi, dociskam kładąc na nim grubą ciężką książkę i wkładam do lodówki
- w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę mieszając ją i olejem kokosowym
- odcedzam daktyle po czym je blenduję
- gdy czekolada lekko przestygnie dodaję do niej daktyle, posiekane orzechy i rodzynki, mieszam szybko i wykładam na wafel z jaglanką
- przykrywam trzecim waflem i ponownie wkładam przyciśnięty książką do lodówki
- po dwóch- trzech godzinach przekładam wafel na drugą stronę
- gdy górny wafel się wysuszy wykrawam nożem małe trójkąty
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz