OWSIANO - JAGLANE CIASTECZKA FIT OREO
Bardzo smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię.
Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem
.
Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie.
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
- 100 g daktyli suszonych
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki suchych platków owsianych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE:
- daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut
- płatki i kaszę blenduję na mączkę dodaję do nich sodę i kakao
- oddzielnie blenduję odsączone daktyle, tak aby powstał z nich mus, dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję
- łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką
- wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki
6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma
kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące)
7. wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
NADZIENIE DO CIASTEK:
- 200 g. wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleka kokosowego (może być zwykłe)
- 3 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE:
- blenduję wiórki do momentu, aż zrobi sie z nich masełko
- dodaję mleko i miód i blenduję do połączenia składników
- robię z masy kulki i przekładam nimi ciasteczka.
Ciasteczka najlepiej smakują po paru godzinach
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz