TORT KOKOSOWO- BRZOSKWINIOWY W STYLU CUTE



masa cukrowa polewa lustrzana tort piętrowy tort dla dziewczynki tort dla nastolatki




Idealny tort dla nastolatki ( o Matko! - mojej córki)  fanki stylu CUTE  -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat).
Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej...

Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana, bita śmietana może się rozpuścić.
Tęcza to żelki Zozole.

Do dzieła!

masa cukrowa polewa lustrzana  tort piętrowy, tort dla nastolatki tort dla dziewczynki



Przepis na jeden biszkopt.
Mniejszy torcik jest jego odchudzoną wersją
TORCIK FIT


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 3/4  szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. włączam piekarnik na  160 stopni
  2. wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, brzegi zostawiam suche, niczym nie posmarowane
  3. ubijam białka, pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca
  4. dodaję kolejno żółtka, 
  5. dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką
  6. przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut
  7. gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu)
  8. studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach 
  9. kiedy ostygnie przekrawam na trzy części
  10. pierwszy blat nasączam naparem z gorzkiej herbaty
 Rozpuszczam dwie galaretki w dwóch szklankach wody, lekko już zastygłą galaretkę wykładam na biszkopt i wkładam do lodówki.
Przygotowuję krem.


SKŁADNIKI NA KREM:
  •   1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki
  • 4 śmietan-fix
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 duże  wafle Princessa
  • starta skórka z pomarańczy
  • brzoskwinie ok 10 połówek
PRZYGOTOWANIE KREMU:
  1. ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder
  2. wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję
  3. dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką

 PRZYGOTOWANIE TORTU:
  1. Na biszkopt z galaretką  wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń
  2. na to połowę kremu,
  3.  następnie biszkopt, nasączam go herbatą
  4. na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami
  5. przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą
  6. wkładam do lodówki na ok. godzinę
 KREM MAŚLANY NA POKRYCIE TORTU:
  • pół kostki masła
  • 300 g cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
     Masło ucieram z cukrem pudrem, dodając wodę.
    Smaruję masą tort.
    Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.





    CHMURKA:
    • z oddzielnego biszkoptu  wykrawam  kształt chmurki
    • obkładam go masą cukrową
    • zabarwiłam granatowym barwnikiem kawałek masy, zrobiłam oczy i buzię
    • cienie rozsmarowałam wilgotnym wacikiem (złapał kolor od bużki) 


    Tort pokrywam polewą lustrzaną i nakładam chmurę.



    SMACZNEGO!


    Komentarze

    Popularne posty

    Polub mnie na Facebook
    Obserwuj mnie na Instagramie
    mytastepol.com
    Przepisy kulinarne
    Serwis kulinarny - Katalog Smaków