TORT KOKOSOWO- BRZOSKWINIOWY W STYLU CUTE
Idealny tort dla nastolatki ( o Matko! - mojej córki) fanki stylu CUTE -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat).
Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej...
Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana, bita śmietana może się rozpuścić.
Tęcza to żelki Zozole.
Do dzieła!
Przepis na jeden biszkopt.
Mniejszy torcik jest jego odchudzoną wersją
TORCIK FIT
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- włączam piekarnik na 160 stopni
- wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, brzegi zostawiam suche, niczym nie posmarowane
- ubijam białka, pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca
- dodaję kolejno żółtka,
- dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką
- przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut
- gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu)
- studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- kiedy ostygnie przekrawam na trzy części
- pierwszy blat nasączam naparem z gorzkiej herbaty
Przygotowuję krem.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki
- 4 śmietan-fix
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże wafle Princessa
- starta skórka z pomarańczy
- brzoskwinie ok 10 połówek
- ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder
- wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję
- dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką
PRZYGOTOWANIE TORTU:
- Na biszkopt z galaretką wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń
- na to połowę kremu,
- następnie biszkopt, nasączam go herbatą
- na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami
- przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą
- wkładam do lodówki na ok. godzinę
- pół kostki masła
- 300 g cukru pudru
- łyżka gorącej wody
Smaruję masą tort.
Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
CHMURKA:
- z oddzielnego biszkoptu wykrawam kształt chmurki
- obkładam go masą cukrową
- zabarwiłam granatowym barwnikiem kawałek masy, zrobiłam oczy i buzię
- cienie rozsmarowałam wilgotnym wacikiem (złapał kolor od bużki)
Tort pokrywam polewą lustrzaną i nakładam chmurę.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz